Dlaczego tłuszcze i węglowodany też są ważne
W wielu poradnikach na temat życia fit znajdziemy informacje, że naszym wrogiem są tłuszcze i węglowodany, ale czy na pewno? Ludzie w wielu krajach jedzą makaron, czyli węglowodany i nie wszyscy maja problemy z nadwagą, Eskimosi jedzą mnóstwo tłuszczy, a wcale nie są grubsi niż Amerykanie, którzy uważani są za najbardziej otyły naród świata, a nie jedzą tak tłusto, jak Eskimosi.
Naszym problemem nie są węglowodany, czy tłuszcze, a produkty, które są wysoko przetworzone. Jeśli sięgniemy po makaron, nawet nie ten pełnoziarnisty, który oczywiście jest zdrowszy, ale zwykły, biały makaron nie zrobimy sobie takiej krzywdy, jak w momencie spożywania produktów dietetycznych z wysoko przetworzonych produktów.
Węglowodany w postaci cukrów prostych powinniśmy unikać, ale makarony, ryż dodają nam energii, która jest na potrzebna do życia. Nie możemy, więc całkowicie wykluczać tłuszczów i węglowodanów z naszej diety, trzeba tylko rozsądnie podjeść do kwestii ich ilości i sposobu podania. Makaron jest zdrowy, ale unikajmy go w połączeniu z tłustymi sosami.