Makaron – źródło węglowodanów
Polacy jadają zdecydowanie za mało makaronu. Jeśli przeciętny Polak zjada w ciągu roku około trzech kilo makaronu to mieszkaniec Włoch zjada go ponad dziesięciokrotnie więcej. Jadamy mało makaronu i przeważnie używamy go , jako dodatku w naszych tradycyjnych zupach. Makaron to źródło energii dla organizmu a przede wszystkim doskonałe źródło węglowodanów. Jedząc makaron doprowadzamy do swojego organizmu glukozę, czyli takie atomowe paliwo dla naszego organizmu. Trzeba też jasno powiedzieć, że makaron nie tuczy. Porcja makaronu ma co prawda trochę kalorii, ale przez wiele godzin po jej zjedzeniu mamy uczucie sytości. W związku z tym inne kalorie są w makaronie a inne w czekoladzie. Co więcej, makaron to naprawdę wartościowy posiłek, którym zaspokoimy swój głód. Włosi jadają makaron na śniadanie, obiad i kolację. Polacy wybierają go raczej do niedzielnej zupy. To bezcenne źródło węglowodanów można przecież przyrządzić na wiele smakowitych sposobów. Dobrze przyrządzone spaghetti to przecież świetny pomysł na szybki obiad.