Węglowodany w codziennej diecie
Węglowodany są jednym z trzech podstawowych składników żywieniowych i mają pokrywać do 60% dziennego zapotrzebowania na kalorie. To w dużej mierze od spożywanych węglowodanów zależy, jak szybko odzyska się siły po przeprowadzanym treningu, więc składnik ten jest w diecie sportowca bardzo ważny.
Analizując jadłospis kulturysty, najczęściej mówi się o białkach, gdyż to one dostarczają budulec do rozwoju mięśni. Gdyby jednak nie węglowodany, trenującym zabrakłoby sił do kolejnych ćwiczeń. Węglowodany są więc w diecie sportowa bardzo ważne i nie można pomijać ich roli. Trzeba jednak zwrócić uwagę, jakie węglowodany się spożywa i czy są to cukry wartościowe.
Węglowodany dzielone są na cukry proste i złożone. Najprostsza klasyfikacja mówi, że zdrowe są złożona, a prostych lepiej się wystrzegać. Owszem, cukrów w postaci słodyczy czy składnika napoi gazowanych lepiej nie dopuszczać do jadłospisu, jednak cukry proste zawarte są w owocach i mleku, z których zrezygnować nie sposób. Mimo wszystko warto analizować spożywane węglowodany, by mieć pewność, że na talerz trafiają te wartościowe.